Vlierbloesemdonuts
- 25 mei
- 3 minuten om te lezen
Een verrassende traktatie voor een feestelijke picknick
De geur van vlierbloesem in de late lente is voor mij het startsein van het picknickseizoen. Zodra de schermen van vlier (Sambucus nigra) in volle bloei staan en de zon weer uitnodigt om naar buiten te gaan, weet ik: het is tijd om de picknickmand te vullen met lekkers, de deken uit te spreiden onder een boom, en te genieten van al het groene leven om ons heen.
Dit jaar nam ik iets bijzonders mee: vlierbloesemdonuts. Licht en geurend naar een vroege zomerdag, perfect als feestelijke afsluiter van een lunch in het gras. Deze donuts combineren het nostalgische gevoel van ouderwetse vlierbloesemsiroop met de speelse vorm van een donut — een traktatie die kinderen én volwassenen verrast en betovert.

Hoe gebruik je verse vlierbloesem in de vlierbloesemdonuts?
Je kunt de bloesems door het beslag verwerken — dit is een prachtige manier om hun aroma en uiterlijk tot hun recht te laten komen. Zolang je niet op te hoge temperatuur bakt, verbranden ze niet en geven ze een subtiele bloemige accent aan de donuts.
Rits de bloesems los van de schermen (gebruik alleen de kleine witte bloemetjes zonder de dikke stelen, want die zijn bitter).
Meng de bloesems vers door het beslag vlak voor je het gaat bakken.
Houd de temperatuur mild: frituur op 170–180 °C of bak in de oven op ±180 °C.
Extra smaak? Infuseer wat bloesem in de (plantaardige) melk die je voor het beslag gebruikt.
Visueel accent: maak een suikerglazuur van poedersuiker en citroen. Dip hier de donuts in en bestrooi ze met enkele vlierbloesems.
Het recept van de vlierbloesemdonuts
Voor het deeg
500 gram bloem
10 gram zout
12 gram gedroogde gist
75 gram boter*, op kamertemperatuur
60 gram suiker
2 eieren*, op kamertemperatuur
200 ml melk*, lauwwarm
Naar eigen inzicht vlierbloesem, los van schermen (alleen de bloemetjes) - ik heb twee schermen gebruikt.
Optioneel: voeg een handje wilde bessen toe zoals wilde bosaardbei of honingbes * Je kunt uiteraard kiezen voor plantaardige melk/boter of dierlijke melk/boter, afhankelijk van je eigen voorkeur. Wil je ei vervangen? dan is 1 ei = 60 g appelmoes.
Voor de topping
300 gram poedersuiker
4-5 el citroensap (of vlierbloesemhydrolaat/water)
paar vlierbloesems ter decoratie
Verder nodig
Zonnebloem- of arachideolie om in te frituren
Vlierbloesemdonuts maken
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom, behalve de verse vlierbloesem. Kneed het deeg minimaal 10 minuten tot het soepel en elastisch is. Voeg vlak voor het laatste kneden voorzichtig de verse vlierbloesem toe, zodat deze mooi verdeeld wordt zonder te fijn te worden.
Dek het deeg af en laat het op een warme plek 1 uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.
Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 cm dikte.
Steek cirkels uit het deeg (7 cm doorsnede) en maak met een kleinere steker (3 cm) het gat in het midden.
Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog 30 minuten rijzen.
Verhit ondertussen de olie tot 180 °C.
Frituur de donuts in ongeveer 1 à 2 minuten per kant goudbruin en gaar. Keer ze halverwege om.
Laat de donuts uitlekken op keukenpapier.
Ze zijn het lekkerste als ze vers zijn!
Maak met poedersuiker en citroensap het glazuur. Dit de afgekoelde donuts erin en bestrooi het met een klein beetje vlierbloesem.
Deze vlierbloesemdonuts zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook een ode aan wat de natuur ons in het voorjaar schenkt. Ze passen perfect in een picknick vol wilde lekkernijen zoals zevenbladpesto, bloemenboter of een salade met madeliefjes en jonge paardenbloemblad. En als je iets te drinken wil, dan zijn de gefermenteerde bloesemchampagnes zoals die van de sering, linde, roos of... jawel de vlierbloesem een heerlijke combinatie. Hoe je deze champagne maakt kun je lezen in mijn eerdere blog over 'seringenchampagne'
Wil je leren hoe je gerechten maakt met ingrediënten uit de natuur? In de opleiding Herborist & Fytotherapie besteden we veel aandacht aan culinaire bereidingen met wilde planten — een heerlijke manier om kruidenkennis te combineren met smaak en creativiteit.
Comments