top of page
20210527_174219.jpg

Botanische tuin

Van een grasveld naar biodiversiteit

Welkom in onze botanische tuin. De plek waar je medicinale planten en bomen in real life kunt zien, voelen, ruiken en (soms) proeven. De tuin is een belangrijk onderdeel van ons lesprogramma waar studenten het vak van herborist en fytotherapeut in de vingers leren krijgen. Ook als je geen student bent van onze opleiding kun je op afspraak een rondleiding krijgen.

Naast de grote hoeveelheid planten bezoeken steeds meer
verschillende dieren en insecten onze tuin. 

Aanleg van de tuin: 2018

Aan het begin van 2018 was de tuin een groot grasveld met aan het einde van het perceel slechts een rijtje sparren en een klein aangelegd moestuintje dat door de vorige bewoners was aangelegd.

Na veel plagwerk, scheppen, spitten, palen en planken verven, kruiden, planten bomen planten begon de tuin vorm te krijgen. 

Op dit moment ligt de basis er, maar er is nog veel werk aan de winkel wat betreft de details. Vrijwilligers zijn altijd welkom om een steentje bij te dragen.

Gif- en triptuin

In deze tuin kun je planten vinden die giftig zijn en in de oudheid werden gebruikt in de geneeskunde, denk aan wolfskers, doornappel, bilzekruid en de alruin. Ook staan er planten die invloed hebben op hoe we de wereld waarnemen. Daarnaast kun je in deze tuin een aantal planten vinden met een grote historische en mythologische waarde. Deze planten worden vaak gebruikt door natuurreligies tijdens ritueel gebruik of kennen verhalen vanuit de oudheid (en zijn niet altijd giftig).

Waarschuwing:
Eet niets uit deze tuin en raak de planten niet aan.
Een enkel besje kan soms al fataal aflopen of bij aanraking ernstige huidirritatie/ontstekingen veroorzaken.

Kinderen en dieren mogen deze tuin niet betreden zonder toezicht van een volwassenen.
Betreden van deze tuin is op eigen risico.

Geur- en kleurtuin

In deze tuin kun je planten vinden met een sterkte geur en smaak. Ook staan er planten in deze tuin die een gek gevoel geven zoals knuffelbeerzacht of heel erg plakkerig. Daarnaast kun je hier planten vinden waarmee je textiel kunt verven.

Bijzonder- gewoontuin

In deze tuin kun je planten vinden die zeldzaam (bijzonder) zijn in Nederland of uitheems zijn. Daarnaast staan er planten die algemeen voorkomend (gewoon) zijn in Nederland. Het gemeenschappelijke belang is dat ze beide van grote waarde zijn in de geneeskunde.

Bijzonder gewoon dus :)