top of page

Herborist & Fytotherapie

"Een herborist is een professionele kruidenkenner die eeuwenoude tradities weet te verweven met modern wetenschappelijk onderzoek en kennis. Op ambachtelijke wijze, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote liefde voor de natuur, plukt, droogt en verwerkt de herborist kruiden tot kruidenproducten die thuis horen binnen een natuurlijke levenswijze en de natuurlijke gezondheidszorg" - bron: Herboristengilde
 

​De focus ligt op kruidenbereidingen, het geven van voorlichting en cursussen/workshops op het gebied van natuurlijke gezondheid en het adviseren van kruidenproducten bij ongecompliceerde klachten. Ook het telen van planten en het onderhouden van een kruidentuin hoort hierbij.
 

​Fytotherapeuten daarentegen richten zich op de behandeling van fysieke en psychische klachten met behulp van medicinale planten, voeding en levensstijl. We werken hierbij vanuit een holistisch oogpunt waarbij we naar de mensen als geheel kijken en niet alleen de gezondheidsvraag waarmee de cliënt komt. 
 

​Dit is slechts een beknopte omschrijving van het beroep herborist en fytotherapeut. Er is veel meer over te vertellen.  Dit komt aan bod tijdens het kennismakingsgesprek en tijdens de opleiding zelf.

Rozemarijn

Lesprogramma

word een vakkundig herborist & fytotherapeut

Hier maak je kennis met de modules van het lesprogramma. De onderwerpen worden over vier leerjaren. Het is slechts een korte opsomming van onderwerpen die worden behandeld. Tijdens de opleiding komen er meer onderwerpen aanbod en is er ruimte voor eigen inbreng van studenten.

In onze brochure kun je meer lezen over het lesprogramma. 

Toetsing en examen

We willen de drempel van toetsing en de stress die dat voor de meeste studenten oplevert zo laag mogelijk houden. Uit ervaring weten we dat een deel van de studenten minder goed presteert onder de druk van een eindexamen, terwijl ze zonder deze druk uitstekende kennis en vaardigheden bezitten.

Toch is het belangrijk om kennis en vaardigheden te toetsen. Op deze manier weet je waar je staat in je leerproces en kan de docent goed monitoren hoe het leerproces verloopt bij de student.

Bij Eleoflora kiezen we er voor om in de loop van de studie een examendossier op te bouwen met tussentijdse toetsen. Dit examendossier dient aan het einde van de opleiding compleet te zijn. 

Examendossier onderdelen

Algemeen

- Laagdrempelige module toetsen.
- Lesvoorbereidingsopdrachten.


Jaarproject:
- Jaar 1: Herbarium maken.
- Jaar 2: Aanleg van een (kruiden)tuin of beschrijving van een natuurgebied.

- Jaar 3: Educatief project.

- Jaar 4: vrije keuze naar interesse van de student.
 

Jaarafsluiting (jaarlijks)
- Algemene toets (meerkeuze
vragen) over de hoofdzaken van de modules.
- Praktische toets: Bereiding van een kruidenproduct volgens protocol.
- Herkennen van 20 medicinale planten uit de botanische tuin.
- Eindgesprek.

 

Wat als....

Wat als het toch niet lukt om het examendossier op tijd of met een minder positief resultaat af te ronden? Er is altijd een tweede kans voor alle onderdelen. Je krijgt feedback als een onderdeel nog onvoldoende is en je krijgt tips om deze punten te verbeteren.

​We kijken niet alleen naar je meetbare prestaties, maar ook naar je inzet, motivatie en doorzettingsvermogen. Ook bespreken we je mogelijkheden als het doen van de laagdrempelige toetsing om wat voor reden dan ook niet lukt. Wellicht is een andere vorm voor jou meer geschikt. Op sommige onderdelen is uitstel te krijgen als een student hier een goede reden voor heeft. Alles is bespreekbaar.

Studeren zonder examenstress

Studenten kunnen ervoor kiezen de opleiding herborist & fytotherapie te volgen zonder een examendossier op te bouwen. Je ontvangt dan een bewijs van deelname, maar geen diploma. Als je het bewijs van deelname in bezit hebt, kun je later nog kiezen om examen te doen onder bepaalde voorwaarden.  Als je professionele plannen hebt voor een praktijk dien je een examendossier in te leveren. Meer informatie over de opleiding,  de kosten en de algemene voorwaarden is te vinden in onze brochure.

Lesdag & lestijd

Startjaar 2024 
Zaterdag: 9.30 - 16.30 uur - 

Nog 1 plekje beschikbaar
Woensdag: 9.30 - 16.30 uur - 
Nog 2 plekjes beschikbaar

Startjaar 2025
Zondag: 9.30 - 16.30 
Donderdag:  9.30 - 16.30 

 

Let op: Als een groep te klein wordt omdat studenten voortijdig stoppen met de opleiding worden twee paralelle groepen samenvoegd. De les zal plaatsvinden in het weekend. Dit kan alleen aan het begin van een nieuw leerjaar (dus niet tijdens een lopend leerjaar)

Goudsbloem
bottom of page