top of page

Herborist & fytotherapie

 

Een Herborist is een professionele kruidenkenner die eeuwenoude tradities weet te verweven met modern wetenschappelijk onderzoek en kennis. Op ambachtelijke wijze, met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een grote liefde voor de natuur, plukt, droogt en verwerkt de Herborist kruiden tot kruidenproducten die thuis horen binnen een natuurlijke levenswijze en de natuurlijke gezondheidszorg.
bron: herboristengilde

​

De ligt op kruidenbereidingen, het geven van voorlichting en cursussen/workshops op het gebied van natuurlijke gezondheid en het adviseren van kruidenproducten bij ongecompliceerde klachten. Ook het telen van planten en het onderhouden van een kruidentuin hoort hierbij.

​

Fytotherapeuten daarentegen richten zich op de behandeling van fysieke en psychische klachten met behulp van medicinale planten, voeding en levensstijl. We werken hierbij vanuit een holistisch oogpunt waarbij we naar de mensen als geheel kijken en niet alleen de gezondheidsvraag waarmee de cliënt komt. 

​

Dit is slechts een beknopte samenvatting van het beroep herborist en fytotherapie. Er is veel meer over te vertellen.  Dit komt aanbod tijdens het kennismakingsgesprek en tijdens de opleiding zelf.

IMGP3350.JPG

Lesprogramma

word een vakkundig herborist & fytotherapeut

Hier maak je kennis met de modules van het lesprogramma. De onderwerpen worden over vier leerjaren. Het is slechts een korte opsomming van onderwerpen die worden behandeld. Tijdens de opleiding komen er meer onderwerpen aanbod en is er ruimte voor eigen inbreng van studenten.

​

In onze brochure kun je meer lezen over het lesprogramma. 

Toetsing en examen

We willen de drempel van toetsing en de stress die het voor de meeste studenten oplevert zo laag mogelijk houden. Uit ervaring weten we dat een deel van de studenten minder goed presteert onder de druk van een eindexamen, terwijl dat ze zonder deze druk uitstekende kennis en vaardigheden bezitten.

Toch is het belangrijk om kennis en vaardigheden te toetsen. Op deze manier weet je waar je staat in je leerproces en kan de docent goed monitoren hoe het leerproces verloopt bij de student.

 

Bij Eleoflora kiezen we er ervoor om in de loop van de studie een examendossier op te bouwen met tussentijdse toetsen en een examendossier dat aan het einde van de opleiding compleet dient te zijn*.

Examendossier onderdelen

Algemeen

- Laagdrempelige module toetsen.
- Huiswerkopdrachten.


Jaarproject:
- Jaar 1: Herbarium maken.
- Jaar 2: Aanleg van een (kruiden)tuin of beschrijving van een natuurgebied.

- Jaar 3: Educatief project.

- Jaar 4: vrije keuze naar interesse van de student.
 

Jaarafsluiting (jaarlijks)
- Algemene toets (meerkeuze-vragen) over de hoofdzaken van de modules.
- Praktische toets: Bereiding van een kruidenproduct volgens protocol.
- Herkennen van 20 medicinale planten uit de botanische tuin.
- Eindgesprek.

 

Wat als....

Wat als het toch niet lukt om het examendossier op tijd of met een minder positief resultaat af te ronden?

Er is altijd een tweede kans voor alle onderdelen. Je krijgt feedback als een onderdeel nog onvoldoende is en je krijgt tips om deze punten te verbeteren.

​

We kijken niet alleen naar je meetbare prestaties, maar ook naar je inzet, motivatie en doorzettingsvermogen. Ook bespreken we je mogelijkheden als het doen van de laagdrempelige toetsing om wat voor reden dan ook niet lukt. Wellicht is een andere vorm voor jou geschikter.

 

Op sommige onderdelen is uitstel te krijgen als een student hier een goede reden voor heeft.

 

Alles is bespreekbaar.

Studeren zonder examenstress

Studenten kunnen er voor kiezen de opleiding herborist & fytotherapie te volgen zonder een examendossier op te bouwen. Je ontvangt dan een bewijs van deelname maar geen diploma. Als je bewijs van deelname in bezit hebt kun je later nog kiezen om examen te doen.   Als je professionele plannen hebt voor een praktijk dien je een examendossier in te leveren. Meer informatie over de opleiding,  de kosten en de algemene voorwaarden is te vinden in onze brochure

Lesdag & lestijd

 Zaterdag: 9.30 - 16.30*

Bij voldoende animo start er ook een lesgroep op
donderdag: 9.30 - 16.30*

Lunchpauze: 12.30- 13.30
Lunch dient de student zelf mee te nemen.

*Einde lestijd is een richtlijn en kan afwijken.

​

Meer details over de opleiding zoals lesprogramma en de scholingskosten zijn te lezen in onze brochure

Goudsbloem.jpg
bottom of page