top of page

Stralende lente-lippenbalsem

  • 28 mrt
  • 5 minuten om te lezen

De lente is in volle gang! De zon laat zich vaker zien, bloemen bloeien en we brengen meer tijd buiten door. Maar wist je dat je lippen in deze periode extra verzorging nodig hebben? De combinatie van zon, wind en wisselende temperaturen kan ze snel uitdrogen. Met een zelfgemaakte stralende lente-lippenbalsem, boordevol voedende plantaardige ingrediënten, houd je je lippen gehydrateerd en gezond.


Lippenbalsem met goudsbloem

Deze ingrediënten voeden en beschermen je lippen

De basis van deze stralende lente-lippenbalsem bestaat uit zorgvuldig geselecteerde oliën, boters en wassen die samen zorgen voor een romige textuur en langdurige hydratatie:

  • Macadamia-goudsbloem oliemaceraat: Macadamia olie is rijk aan palmitoleïnezuur, een huidverwante vetzuur die diep in de huid doordringt en intens voedt. Het goudsbloemextract staat bekend om zijn kalmerende en herstellende eigenschappen, perfect voor droge of gebarsten lippen. Je kunt ook alleen macadamia olie gebruiken als je zelf geen goudsbloemolie kunt maken.

  • Bijenwas: Bijenwas vormt een ademende barrière op de lippen die helpt vocht vast te houden en beschermt tegen externe invloeden zoals wind en kou. Je kunt ook candellila of caurnaubawas gebruiken als je geen dierlijke producten wil gebruiken. Deze wassen zijn wel wat harder, dus neem hier iets minder van.

  • Kokosolie met lavendel: Kokosolie verzacht en hydrateert intens, terwijl het lavendelextract een bloemige toets toevoegt en bekend staat om zijn antimicrobiële en verzorgende eigenschappen.

  • Cacaoboter: Deze boter staat bekend om zijn diepe hydratatie en beschermende werking, wat de lippen heerlijk zacht houdt.

  • Vitamine E: Een krachtig antioxidant dat helpt bij het verlengen van de houdbaarheid van de balsem en de huid beschermt tegen oxidatieve schade.

  • Optioneel: Etherische olie voor extra verzorging en een subtiele geur kun je een etherische olie toevoegen. Lavendel (Lavandula angustifolia) werkt verzachtend en kalmerend, terwijl rode mandarijn (Citrus reticulata var. mandarin) een lichte, fruitige geur geeft zonder fotosensitief te zijn. Gebruik niet meer dan 0,2% in de formule.


Zo maak je je eigen stralende lente-lippenbalsem


De formule voor enkele hulsjes of potjes

Gebruik hiervoor een weegschaaltje dat op 0,1 gram nauwkeurig kan wegen

Fase

Ingrediënt

Percentage %

Grammen (totaal 50 g)

A

Macadamia-goudsbloem-oliemaceraat

41.5

20,75

A

Bijenwas

20

10

A

Kokos-lavendel-oliemaceraat

23

11,5

A

Cacaoboter

15

7,5

B

Vitamine E

0,5

0,25

  • Verwarm de ingrediënten: Weeg de bijenwas, cacaoboter en olie af en plaats ze in een glazen beker of hittebestendig bakje. Verwarm deze ingrediënten in een waterbad tot de bijenwas en cacaoboter volledig zijn gesmolten (ongeveer 62-65°C). Roer goed door om ervoor te zorgen dat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

  • Bereid de hittegevoelige ingrediënten: Terwijl de fase A (de bijenwas, cacaoboter en oliën) verwarmt, weeg je de vitamine E en evt. de etherische olie af (fase B). Deze ingrediënten voeg je pas toe wanneer fase A uit het waterbad is gehaald, om te voorkomen dat ze oververhit raken.

  • Koel fase A: Haal de beker met fase A uit het waterbad zodra alle ingrediënten zijn gesmolten. Laat het mengsel kort afkoelen totdat je ziet dat de balsem langs de randen begint te stollen. Dit is het moment om fase B toe te voegen.

  • Voeg fase B toe: Voeg de vitamine E en essentiële olie toe aan de gemengde vloeistof. Roer goed door om ervoor te zorgen dat alles goed is gemengd.

  • Verpak de balsem: Giet het mengsel voorzichtig in de lippenbalsemverpakkingen (bijv. tubes of potjes). Laat wat ruimte over aan de bovenkant, zodat je later eventuele deukjes kunt bijwerken. Als je merkt dat de balsem snel stolt en er een deukje ontstaat, kun je het resterende product in de beker verwarmen (door het opnieuw in het waterbad te plaatsen) en de balsem bijvullen voor een gladde afwerking.

  • Maak het oppervlak glad: Als er een deukje ontstaat aan de bovenkant van de balsem, kun je een haarföhn gebruiken om de bovenkant weer glad te maken. Een betere optie is om een beetje van de resterende balsem in de beker te bewaren en deze later opnieuw te verwarmen en bovenop de balsem in de verpakking te gieten om een mooi glad resultaat te krijgen.

  • Label en dateer de batch: Zorg ervoor dat je je balsem goed labelt met de datum, zodat je weet wanneer je deze hebt gemaakt.

Waarom kiezen voor botanische huidverzorging en niet voor een product met vaseline?

Veel commerciële lippenbalsems bevatten vaseline (petrolatum), een bijproduct van aardolie. Vaseline vormt een occlusieve laag op de lippen, wat betekent dat het een beschermende barrière biedt die voorkomt dat vocht verdampt. Dit kan op korte termijn helpen tegen uitdroging, maar er zijn enkele belangrijke nadelen aan het gebruik van vaseline voor de lippen:

  • Geen voedende eigenschappen – In tegenstelling tot natuurlijke oliën en boters, bevat vaseline geen vitaminen, vetzuren of antioxidanten die de lippen daadwerkelijk voeden. Het biedt alleen tijdelijke bescherming, maar draagt niet bij aan het herstellen of verbeteren van de huid.

  • Afhankelijkheidseffect – Omdat vaseline de huid afsluit, kan het de natuurlijke hydraterende processen van de lippen verstoren. Het lijkt daardoor alsof je steeds meer lippenbalsem nodig hebt om de lippen gehydrateerd te houden (Lodén, 2003). Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel, waarin de huid 'afhankelijk' wordt van de occlusieve laag, wat de regeneratie van de natuurlijke huidbarrière belemmerd.

  • Milieu-impact – Vaseline is een aardolieproduct, wat betekent dat het bijdraagt aan de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit maakt het minder duurzaam dan plantaardige alternatieven zoals macadamiaolie of kokosolie.

In tegenstelling tot vaseline, bevat de stralende lente-lippenbalsem voedende plantaardige ingrediënten die de huid helpen herstellen en langdurig voeden, zonder schadelijke neveneffecten (Pinto et al., 2022).


Vermijd cosmetische producten die ingrediënten bevatten zoals: In cosmetica worden verschillende termen gebruikt voor aardolieproducten. Enkele van de meest voorkomende zijn:

  1. Petrolatum – Dit is een van de bekendste aardolieproducten, vaak gebruikt in lippenbalsems en andere huidverzorgingsproducten. Het wordt ook wel vaseline genoemd.

  2. Mineral Oil – Dit is een lichte olie die vaak wordt gebruikt in lotions en crèmes voor hydratatie. Het is een bijproduct van de aardolie-industrie.

  3. Paraffin – Dit kan verwijzen naar een vaste of vloeibare olie, vaak gebruikt in producten zoals huidbehandelingen en paraffinehandbaden.

  4. Isoparaffin – Een derivaat van paraffineolie dat wordt gebruikt in cosmetica voor zijn oplosmiddelen- en emulsifierende eigenschappen.

  5. Ceresin – Dit is een wasachtig bijproduct van de aardolie-industrie, vaak gebruikt in cosmetica voor textuur en stabiliteit.

  6. Mineral Wax – Een andere vorm van was die uit aardolie wordt gewonnen, gebruikt in producten zoals lippenstiften en andere cosmetica.

Leer zelf kruidenextracten maken!

Heb jij deze formule uitgeprobeerd? Laat het me weten in de reacties! Wil je meer leren over natuurlijke cosmetische formules? Tijdens de opleiding Herborist en Fytotherapie leer je alles over plantenextracten en natuurlijke cosmetica, zoals hoe je zelf kruidenextracten maakt. Zo kun je niet alleen kant-en-klare extracten gebruiken, maar ook volledig gepersonaliseerde en vers bereide ingrediënten inzetten voor jouw natuurlijke huidverzorging.


Bronnen:

  • Pinto, J. R., Monteiro e Silva, S. A., Holsback, V. D. S. S., & Leonardi, G. R. (2022). Skin occlusive performance: Sustainable alternatives for petrolatum in skincare formulations. Journal of Cosmetic Dermatology, 21(10), 4775-4780.

  • Kumar, M., Mandal, U. K., & Mahmood, S. (2024). Dermatological formulations. In Dosage forms, formulation developments and regulations (pp. 613-642). Academic Press.

  • Bhatnagar, S., & Khurana, S. (2024). Oils and Fats as Raw Materials for Cosmetics. Oils and Fats as Raw Materials for Industry, 145-167.

Comments


bottom of page