Rozenchampagne
- 19 mei
- 4 minuten om te lezen
met sinaasappel en hibiscus: een natuurlijke bruisende zomerdrank
Ben je al bekend met het fermenteren van bruisende drankjes met een gingerbug, zoals onze vorige blog over het maken en verzorgen van gingerbug? Met deze levende cultuur van wilde gisten en melkzuurbacteriën kun je zelf heerlijk verfrissende, natuurlijke en suikervrije bruisdrankjes maken. Heb je die blog nog niet gelezen? Dan is het handig om dat eerst even te doen omdat we de gingerbug gebruiken als starter voor de rozenchampagne.

Over de roos (Rosa spp.)
Rozen zijn al eeuwenlang geliefd om hun schoonheid en geur. De bloemblaadjes van rozen zijn niet alleen prachtig, maar ook eetbaar en worden vaak gebruikt in culinaire toepassingen, zoals siropen, jams en drankjes. In de kruidengeneeskunde staan rozenbloemen bekend om hun milde kalmerende eigenschappen en worden ze ingezet bij stress of onrust. Gebruik uitsluitend rozenbloemblaadjes die onbehandeld en biologisch zijn, bij voorkeur geplukt op een droge, zonnige dag.
Welke rozen ruiken het sterkst?
Voor een volle en herkenbare rozengeur in je rozenchampagne kies je bij voorkeur voor sterk geurende rozenrassen zoals:
Rosa damascena (Damastroos)
Rosa centifolia (Steenroos of Provence-roos)
Rosa gallica (Gallicaroos of Apothekersroos)
Rosa rugosa (Rimpelroos) — deze soort staat bekend om zijn krachtige en zoete geur die ook goed werkt voor culinaire toepassingen.
Gebruik altijd onbespoten rozen
Het is essentieel om alleen onbespoten rozenbloemen te gebruiken, omdat rozen vaak bespoten worden met pesticiden die niet geschikt zijn voor consumptie. Gebruik bij voorkeur rozen uit eigen tuin of koop ze bij een betrouwbare biologische kweker. Pluk de bloemen bij droog weer en zorg dat ze schoon en onbespoten zijn. Ook insecten zijn dol op rozen, controleer dus ook goed tussen de blaadjes of er geen verstekeling tussen zit voor je gaat starten met de fermentatie.
Wat is rozenchampagne?
Rozenchampagne is een gefermenteerde frisdrank op basis van rozenblaadjes, gecombineerd met sinaasappel voor een fris accent en hibiscusbloemetjes die zorgen voor een diepe roze kleur. Het fermentatieproces maakt het drankje licht bruisend, natuurlijk zoet en verfrissend – perfect voor warme zomerdagen.
Zo maak je een koude infusie van rozen, sinaasappel en hibiscus
Ingrediënten:
Een flinke hand verse rozenblaadjes (zonder steeltjes)
1 gedroogd hibiscusbloemetje (voor de kleur)
1 biologische sinaasappel, in dunne schijfjes
1 liter koud, gefilterd water

Bereiding:
Doe de rozenblaadjes, hibiscus en sinaasappelschijfjes in een glazen kan of pot.
Voeg het koude water toe en zorg dat alles onder water blijft (leg eventueel een klein bordje op de bloemen).
Laat het mengsel 12 tot 24 uur trekken op een koele plek, zodat de kleuren en aroma’s zich goed ontwikkelen.
Zeef de bloemen en fruit eruit met een fijne zeef of kaasdoek en controleer of er voldoende rozenaroma aanwezig is. Zo niet, dan kun je verse rozenblaadjes toevoegen en het proces herhalen.
De juiste suikerverhouding voor fermentatie
Voor een stabiele fermentatie is suiker nodig als voedingsbron voor de gisten. Maak een suikersiroop van:
100 gram suiker
100 ml water
Breng dit aan de kook tot de suiker volledig is opgelost en laat afkoelen.
Meng daarna in een schone fles of pot:
900 ml rozen-hibiscus-sinaasappelinfusie
100 ml afgekoelde suikersiroop
100 ml actieve gingerbug
Fermentatie van je rozenchampagne
Giet het mengsel in een schone glazen beugelfles.
Laat de fles 1 tot 3 dagen op kamertemperatuur staan. Tijdens deze fermentatie produceren de gisten koolzuurgas, waardoor je rozenchampagne lekker bruisend wordt! Ook zal het een beetje alcohol produceren, maar dat blijft meestal onder de 1%, wat vergelijkbaar is met het eten van een stuk rijp fruit dat in je maag- darmkanaal ook alcohol produceert.
Ontlucht dagelijks voorzichtig (laat de fles even ‘boeren’) om overdruk te voorkomen.
Zodra de gewenste bruis bereikt is, zet je de fles in de koelkast om het fermentatieproces te vertragen.
Tip 1: Open de fles voorzichtig boven een gootsteen of buiten, want de druk kan flink zijn (zeker als je vergeet om regelmatig te ontluchten.
Tip 2: Ben je onzeker over het gebruik van glas omdat je verhalen hebt gehoord over flessen die kapot klappen? je kunt ook PET-flessen gebruiken, je kunt dan voelen wanneer de flessen op spanning staan. Dit is echter wel minder duurzaam. Gebruik van glas is niet gevaarlijk als je stevige beugelflessen gebruikt en tijdens het fermenteren regelmatig ontlucht.
Variaties en combinaties
Wil je experimenteren? Probeer eens deze combinaties:
Rozenbloemen met vlierbloesem en een scheutje citroensap voor een frisse en lichte variant.
Voeg verse munt of citroenmelisse toe aan de infusie voor een extra kruidig accent.
Gebruik rozemarijn of basilicum voor een verrassende hartige twist.
Meer leren over fermenteren met bloemen en kruiden?
Bij Eleoflora leer je in de opleiding Herborist & Fytotherapie alles over fermentatie, kruiden en gezondheid. Fermenteren is niet alleen leuk om te doen, het verdiept ook smaken en versterkt de extractie van heilzame stoffen uit kruiden op een natuurlijke manier.
Wil je meer recepten met gingerbug of leren hoe je kruiden kunt inzetten in voeding en drank? Neem een kijkje op onze website of schrijf je in voor de opleiding.
Comments