top of page
Stem Cutting_edited.png
AN3A9945ps.jpg

Eleonora van Nieuwenhoven

Toegankelijk en motiverend

Als jong meisje was ik al gefascineerd door de natuur. Ik zocht stenen, schelpen en planten om te verzamelen. De planten verwerkte ik spelenderwijs tot allerlei soepjes en papjes.

 

Ik denk dat het voor vrijwel elke herboristen fytotherapeut op deze wijze de liefde voor het vak is begonnen en wellicht herken jij jezelf ook in mijn verhaal?

Mijn liefde voor planten begon rond mijn puberteit serieuzere vorm te krijgen. Ik had een balkon bij mijn kamer in het ouderlijk huis waar ik lavendel, rozemarijn en salie liet groeien. Ik kocht mijn eerste etherische olie en werd lid van het blad 'mind body spirit' waar regelmatig kruidenrecepten in stonden voor natuurlijke genezing en verzorging die ik dan met mijn vriendinnen kon uitproberen. Ik wilde niet naar de huishoudschool, zoals veel meisjes van mijn leeftijd kozen. Ik koos voor het Agrarisch opleidingscentrum waar ik kon werken met planten, dieren en scholing kreeg over het verwerken van agrarische producten. Mijn lievelingsvakken waren biologie, natuur- en scheikunde en verwerking van agrarische producten. 

Ik koos als vervolgopleiding uiteindelijk voor de zorg. Ik vond toen al het menselijke lichaam fascinerend en ik wilde een belangrijke bijdrage leveren in de maatschappij. Ik studeerde af in 2003 en ging werken in de zorg. Op sommige punten ging de reguliere zorg rechtstreeks tegen mijn principes in. Ik miste de verbinding met de natuur in de zorg en de holistische kijk op de zorgverlening. Voor vrijwel iedere kwaal is er wel een medicijn, maar waarom wordt er niet vaker gekeken naar de  samenhang van de problematiek en gezonde voeding? 

In 2005 leerde ik mijn man kennen en hij vertelde over iemand die hij kende die een echte kruidenopleiding had gevolgd en nu kruidengeneeskundige is. In 2007 ben ik toen begonnen bij Frigga's Korenbloem om 'kruidenvakvrouw' te worden. Er ging een wereld voor mij open. Na de eerste lesdag op weg naar huis zag ik alleen nog maar de schoonheid van de planten die ik die dag had leren kennen en ik zag overal potentieel geneeskrachtige planten die ik eerst voor onkruid aanzag. Toen ik in 2009 afstudeerde begon ik workshops en cursussen te geven aan mensen die net zo geïnspireerd zijn door de plantenwereld als ik. Ik merkte dat ik daar enorm veel energie van kreeg. Ook heb ik de opleiding HBO Medische- en psychosociale basiskennis afgerond voor een stevige fundering als therapeut.

 

Het vak staat niet stil en ontwikkeld constant door. Ik wilde meer diepgang en ging opnieuw de schoolbanken in bij Herba Sanitas waar geschoold werd in de moderne kruidengeneeskunde met een wetenschappelijke insteek. Ik leerde kritischer denken en leren. Ik volg ook diverse bijscholingen bij collega's uit verschillende vakgebieden (in binnen- en buitenland) om up-to-date te blijven.

 

Door het volgen van diverse scholingen raak ik steeds meer gemotiveerd om mijn droom die ik al een tijdje had ook te manifesteren; zelf docent worden van mijn eigen opgezette opleiding om mensen te inspireren en te motiveren hun weg in het mooie vak te vinden en uit te dragen! 


In september 2023 hoop ik alle informatie te hebben geschreven om van start te kunnen gaan met de eerste groep gemotiveerde studenten.  Ik hoop dat ik je kan inspireren vol voor dit mooie vak te gaan en je blik wijd open te zetten voor de plantenwereld.

Ervaringen van deelnemers

studenten aan het woord over de opleiding en de docent

De opleiding staat nog in de kinderschoenen, echter zijn er al wel mensen geweest die een cursus of workshops hebben gevolgd bij Eleoflora en delen graag hun ervaringen met jou!

Karin

Een geweldig weekend gehad. Veel gehoord over kruiden en hun werking. We hebben veel gemaakt. Met een mooi naslagwerk en gemaakte producten naar huis. Eleonora en Sil super bedankt voor een top weekend.

Naomi

Ik heb op een festival met mijn twee dochters een hele leuke wierook workshop gedaan bij Eleoflora. Heel gezellig en er was veel ruimte voor je eigen inbreng. Een heel fijn moment. En smaakt naar meer. In april ga ik een kruidencursus doen bij Eleoflora .

Susanne

Wat een heerlijk weekend was dit. We begonnen met een pittig blok theorie wat wel ff doorbijten was. Wat een info... en vervolgens met de info aan de slag. Nu veel basis vaardigheden en kennis in mijn rugzak waar ik me kan gaan experimenteren. Dank aan Eleonora voor al dit moois. Sil, dank je wel voor de heerlijke maaltijden en mede cursisten dan jullie wel voor de gezelligheid en de samenwerking in dit mooie weekend. Voor zoekers van kennis; als je met een goede niet zweverige basis wil beginnen, kies deze cursus!!

Chantal

Net voldaan thuis van een super weekend basis kruidencursus bij Eleoflora. Zoveel geleerd en wat een kennis heeft Eleonora. Wat een gastvriendelijkheid echt een aanrader voor iedereen. Je krijgt meer dan waar voor je geld en natuurlijk niet te vergeten onze top kok Sil en zijn hemelse kookkunsten. De kruidencursus die je absoluut gevolgd moet hebben. Een 10+

Hartelijk dank voor de leuke workshop zeep maken! Perfect verzorgd van het begin tot het eind. Was heel duidelijk en leerzaam met veel aandacht en tijd voor ons als cursisten. Hele fijne open sfeer, ik werd warm en hartelijk ontvangen en heb een gezellige tijd gehad. Ik voelde mij snel thuis. Ik kan iedereen de workshop aanbevelen. Bedankt Eleonora, was top!!
Hartelijke groet, Josephine

Wat zo fijn is aan de lessen bij Eleoflora is dat platte theorie tot leven wordt gewerkt door de praktische uitvoering. Hierdoor kan ik beter de theoretische stof onthouden en het stimuleert mij om ook daadwerkelijk praktisch aan de slag te gaan.

Esmee

De sfeer tijdens de lessen is open, vriendelijk en rustig. De humor tussen de serieuze lessen door geeft luchtigheid en maakt alles levendig. Er is altijd ruimte om vragen te stellen en iedereen is gelijk.

De theorie is duidelijk beschreven en de praktijklessen brengen deze absoluut tot leven.

Geert-Jan

Jouw mening hier? mail ons :)

Jouw mening hier? mail ons :)

Jouw mening hier? mail ons :)

bottom of page